Pages

12/5/09

How to study?


Junior 1 : Abang, macam mana nak study subjek anatomy?

Junior 2 : Abang,macam mana abang study subjek physiology?

Junior 3 : Salam ustaz,macam mana study sirah nabawiyah?

Aku : Selalunya bila aku kena soal macam ni aku akan tersengih dulu.Hehe. Pastu baru aku fikir ….macam mana eh aku study semua subjek-subjek nih ?

Dan selalunya jawapan first sekali yang aku akan beri….’ikut enta la macam mana nak study’.

Hihi.Bukan apa,setiap orang ada cara tersendiri untuk study.Setiap pelajar ada lebih dan ada kurangnya. Mungkin kawan kita hanya perlu membaca sekadar beberapa jam dan terus faham….dan ada juga yang memerlukan beberapa hari untuk faham perkara yang sama!

Tetapi itu tidak mengapa….lambat atau cepat fahamnya kita pada sesuatu adalah kurniaan dan nikmat yang Allah Maha Berkuasa kurniakan pada kita.Selagi mana ilmu itu dapat kita peroleh,selagi itulah kita patut bersyukur padaNya.dan berdoalah sentiasa agar dipermudahkan pengajian serta yang paling penting keberkatan ilmu itu sendiri!

Ok baiklah.Berbalik kepada tajuk kita.Secara amnya kita semua tidak kira sesiapa boleh cuba amalkan kaedah P.C.R sewaktu kita study.

Apa pulak P.C.R ni?

P : Preview

C : Concentrate

R : Review


1. Preview : First sekali untuk tidak memeningkan kepala kita pada apa-apa sahaja yang kita nak study.Kita perlulah preview atau buat gambaran dulu apa yang kita akan baca@pelajari.

Boleh dengan apa-apa cara sekalipun maybe kita boleh rujuk dulu isi kandungan kemudian tajuk-tajuk besar,nota-nota kecil,objektif tajuk tersebut dan akhirnya kita baca kesimpulan@sinopsis kalau ada.

Kalau betul cara,insyaallah seolah-olah ada gambaran yang jelas dan seolah-seolah ada mindmap pada apa yang kita akan perolehi dari tajuk yang kita akan pelajari.

2.Concentrate : OK. Lepas kita dah preview, bolehlah kita concentrate@tumpukan pada pelajaran kita. Ambillah masa dalam 50 minit (paling kurang) untuk sekali bacaan.Kemudian rehatlah sebentar selama 5 minit.Pastu sambung bacaan kita semula untuk 50 minit lagi dan seterusnya.Mungkin dalam masa satu hari kita boleh belajar selama 10 jam.Insyaallah.

Tetapi ingat! 5minit rehat ini adalah waktu yang paling kritikal! Segala apa yang kita baca selama 50 minit tadi mungkin boleh hilang dalam masa 5 minit ini sahaja.

Oleh itu,penuhilah 5 minit ini dengan minum air sikit,makanlah kalau perlu….kemudian cuba buat short review pada apa yang kita dah belajar tadi.Soal diri kita balik apa yang kita dah belajar tadi.Kalau kita ingat-ingat lupa maknanya kita masih belum kuasai sepenuhnya pelajaran tadi.

3.Review : Akhir sekali selepas kita sudah akhiri pelajaran kita tadi….cuba soal pada diri kita kembali apa yang telah kita pelajari hari ini.Cuba jawab soalan-soalan contoh, buat nota ke.

Insyaallah,kita akan lihat ada pertambahan ilmu dalam diri kita selepas tu.Tetapi ingat juga! Kita perlu sentiasa mengulang apa yang kita dah baca supaya info tersebut akan terus berada di dalam memory kita.


Akhirnya, janganlah kita lupa segala kefahaman yang kita perolehi adalah hasil nikmat kurniaan Allah kepada kita.Setiap kali bermula dan berakhirnya pelajaran kita,hendaklah kita berdoa padaNYA agar mengurniakan nikmat kefahaman tersebut dan yang paling penting KEBERKATAN ilmu tersebut.

ALLAHU A’ALAM

No comments:

Post a Comment